X
Tobaksgården 3
8700, Horsens, Denmark
+45 2947 1278
108 Stryiska Street
Lviv, 79004, Ukraine
+38 032 2970597
Tobaksgården 3
8700, Horsens, Denmark
+45 2947 1278
108 Stryiska Street
Lviv, 79004, Ukraine
+38 032 2970597

Публікації

Процедура отримання посвідки на тимчасове проживання в Україні для іноземного громадянина

Тимчасова посвідка на проживання дає іноземному громадянину можливість перебувати в Україні протягом терміну дії посвідки (один рік з можливістю її продовження), а відтак звільняє від необхідності підрахунку дозволених днів перебування в Україні у разі її відсутності. Підстави для оформлення посвідки тимчасового проживання можуть бути різними, однак процедура зберігає свою послідовність за винятком переліку необхідних документів, який різниться в залежності від конкретної підстави. 

 Підставами отримання посвідки на тимчасове проживання для іноземців в Україні є:

 

-з метою працевлаштування;

- для участі в реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, зареєстрованих у встановленому порядку;

- з метою проповідування релігійних віровчень, виконання релігійних обрядів чи іншої канонічної діяльності за запрошенням релігійних організацій та за погодження з державним органом, який здійснив реєстрацію відповідної релігійної організації;

- для участі в діяльності філій, відділень, представництв та інших структурних осередків громадських (неурядових) організацій іноземних держав, зареєстрованих у встановленому порядку;

- для роботи в представництвах іноземних суб'єктів господарювання в Україні, зареєстрованих у встановленому порядку;

-  для роботи у філіях або представництвах іноземних банків, зареєстрованих у встановленому порядку;

- для  провадження культурної, наукової, освітньої діяльності на підставах і в порядку, встановлених міжнародними договорами України або спеціальними програмами, спортсмени, які набули професійного статусу, а також іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну з метою участі в міжнародних та регіональних волонтерських програмах чи участі в діяльності волонтерських організацій, зареєстрованих в Україні в установленому порядку;

- для роботи кореспондентом або представником іноземних засобів масової інформації;

- з метою навчання;

- з метою возз'єднання сім'ї з особами, які є громадянами України;

 

 

Для оформлення посвідки на тимчасове проживання необхідно звернутися до відповідного територіального підрозділу Державної Міграційної Служби України (в залежності від адреси майбутньої прописки іноземця).  У місті Львові:

-          Головне управління ДМС у Львівській області  (вул. Руданського, 3 ; вул. Словацького,1)

-          Галицький РВ ГУ ДМС у Львівській області ( вул. Чайковського, 17)

-          Сихівський РВ ГУ ДМС у Львівській області ( вул. Зелена, 150)

-          Франківський РВ ГУ ДМС у Львівській області ( вул. Генерала Чупринки, 67)

-          Шевченківський РВ ГУ ДМС у Львівській області ( вул. Донецька, 3)

-          Личаківський РВ ГУ ДМС у Львівській області ( вул. Зелена, 20)

! Зверніть увагу, що при поданні документів до територіального органу ДМС України та отримання Посвідки на тимчасове проживання обов’язковою є присутність іноземного громадянина. Тому, на період оформлення посвідки іноземний громадянин має перебувати на території України.   


 Документи, необхідні для оформлення посвідки на тимчасове проживання

-заява встановленого зразка

- паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства (після пред’явлення повертається), з візою типу Д, якщо інше не передбачено законодавством і міжнародними договорами України, та копії сторінок паспорта з особистими даними і візою (у разі наявності);

- переклад українською мовою сторінки паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними, засвідчений у встановленому законодавством порядку;

- квитанція про сплату державного мита або документ, який підтверджує наявність пільг щодо його сплати;

-чотири фотокартки іноземця та особи без громадянства розміром 3,5 х 4,5 сантиметра на матовому папері;

- копія виданої податковим органом довідки про присвоєння ідентифікаційного номера (у разі її наявності);

-поліс медичного страхування, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

! А також додаткові документи, які різняться залежно від підстав оформлення посвідки на тимчасове проживання та визначені п. 3.3. III Розділу Тимчасового порядку розгляду заяв для оформлення посвідки на постійне проживання та посвідки на тимчасове проживання.

Наприклад, для оформлення посвідки тимчасового проживання підставою якої є дозвіл на працевлаштування, необхідним є також подання до територіального органу ДМС України:

-          Клопотання приймаючої сторони (роботодавця) із зобов’язанням повідомити територіальний орган чи підрозділ ДМС України за місцем оформлення посвідки та територіальний орган Державної служби зайнятості про дострокове розірвання чи припинення трудового договору (контракту) з таким іноземцем;

-          Наказ про призначення відповідального по роботі з іноземцями;

-          Довіреність на відповідальних осіб;

-          Гарантійний лист приймаючої сторони (роботодавця)

-          Копія паспортів відповідальних осіб. 

 

 Моменти, на які варто звернути увагу при оформленні посвідки на тимчасове проживання іноземного громадянина.

 

 

- Посвідка на тимчасове проживання видається терміном на 1 рік та може бути продовжена необмежену кількість разів за умови наявності для цього підстави.

- Посвідка на тимчасове проживання оформляється протягом 15 днів після подання усіх необхідних документів.  Головою ДМС чи начальником територіального органу або підрозділу ДМС приймається рішення про видачу або відмову у видачі посвідки.

- Протягом 10 днів з дня оформлення посвідки необхідно прописати іноземця за місцем проживання ( реєстрація ставиться у посвідці на тимчасове проживання)

- У випадку закінчення дії посвідки без подальшого її продовження необхідно зняти іноземного громадянина з місця реєстрації протягом 10 днів від дня закінчення дії посвідки.

 

 

 

 

 

J&L Consulting