X
Tobaksgården 3
8700, Horsens, Denmark
+45 2947 1278
108 Stryiska Street
Lviv, 79004, Ukraine
+38 032 2970597
Tobaksgården 3
8700, Horsens, Denmark
+45 2947 1278
108 Stryiska Street
Lviv, 79004, Ukraine
+38 032 2970597

Новини

Процедура та особливості працевлаштування іноземного громадянина на території України

Законодавством України передбачений обов'язок оформлення дозволу на застосування праці іноземця у випадку його працевлаштування на території України. 

Варто наголосити, що виконання усіх необхідних дій для оформлення дозволу на працевлаштування покладається на роботодавця, який запрошує іноземця на роботу. А тому, особиста присутність іноземця для подання пакету документі не є необхідністю.

            Для оформлення дозволу на працевлаштування, роботодавець звертається з належно оформленим пакетом документів до територіального органу Державної служби зайнятості України ( у місті Львові – обласний центр зайнятості: м. Львів, вул. Бортнянського, 11а).

     Однак, першим кроком для роботодавця буде подання до територіального органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до дати звернення для отримання дозволу інформацію про попит на робочу силу (вакансії).

На цьому етапі варто також попіклуватись про отримання ідентифікаційного коду для іноземця (номер платника податків) та довідки про відсутність судимості, оскільки дані документи вимагаються для оформлення дозволу. 

·         Пакет документів для оформлення дозволу на застосування праці іноземця включає:

-заява;

-копії документів про освіту або кваліфікацію іноземця;

-копії сторінок паспортного документа іноземця з особистими даними разом з перекладом українською мовою, засвідченим в установленому законодавством порядку;

-дві кольорові фотокартки іноземця чи особи без громадянства розміром 3,5 x 4,5 сантиметра;

-документ, виданий лікувально-профілактичним закладом про те, що особа не хвора на хронічний алкоголізм, токсикоманію, наркоманію або інші інфекційні захворювання, перелік яких визначено МОЗ;

-довідку, скріплену печаткою та завірену підписом роботодавця про те, що посада, на якій застосовуватиметься праця іноземця чи особи без громадянства, відповідно до законодавства не пов’язана з належністю до громадянства України і не потребує надання допуску до державної таємниці. У разі наявності в роботодавця режимно-секретного органу зазначена довідка подається також за підписом керівника такого органу;

-довідку МВС про те, що іноземець чи особа без громадянства, які на момент оформлення дозволу перебувають на території України, не відбувають покарання за скоєння злочину та стосовно них не здійснюється кримінальне провадження;

-довідку уповноваженого органу країни походження (перебування) про те, що іноземець чи особа без громадянства, які на момент оформлення дозволу перебувають за межами України, не відбувають покарання за скоєння злочину та стосовно них не здійснюється кримінальне провадження;

-довіреність від підприємства на особу, яка подає документи до центру зайнятості.

 

            Протягом семи робочих днів, територіальний орган  приймає рішення щодо видачі дозволу, яке оформляється відповідним наказом. Однак на практиці, отримання дозволу на працевлаштування іноземців триває від 7 до 9 робочих днів після подання усіх необхідних документів. 

Після того, як дозвіл готовий, роботодавцю необхідно надіслати територіальному органу, який видав дозвіл копію трудового договору, укладеного з іноземцем. Це буде завершаючим етапом в оформленні дозволу на застосування праці іноземця в Україні.

            Дозвіл видається терміном на один рік та його дія може бути продовжена необмежену кількість разів на такий ж строк.

!Оригінал дозволу на застосування праці іноземця має зберігатись на підприємстві, на якому іноземець працевлаштований.

            Отримання даного дозволу є підставою для отримання іноземцем візи відповідного типу, реєстрації місця тимчасового проживання в Україні та оформлення посвідки на тимчасове проживання на строк дії дозволу.

Продовження дозволу на працевлаштування іноземця в Україні не потребує такої кількості документів, а лише:

- заяву встановленої форми;

-дві кольорові фотокартки іноземця чи особи без громадянства розміром 3,5 x 4,5 сантиметра;

-довідку МВС про те, що іноземець чи особа без громадянства, які на момент оформлення дозволу перебувають на території України, не відбувають покарання за скоєння злочину та стосовно них не здійснюється кримінальне провадження;

-довіреність від підприємства на особу, яка подає документи до центру зайнятості.

!! До вищезгаданих документів необхідно додати оригінал попереднього Наказу про видачу дозволу на працевлаштування в Україні.

·         Документи на продовження дії дозволу на працевлаштування в Україні подаються до центру зайнятості не пізніше ніж за 20 календарних днів до закінчення дії дозволу.

·         Після отримання продовженого Дозволу на працевлаштування останнім кроком буде подання копії трудового договору з іноземним громадянином.

Команда юристів "Джей і Ел Консалтинг" має багаторічний досвід у сфері оформлення дозволів на працевлаштування іноземного громадянина, а тому знає усі тонкощі та можливі спірні питання даної процедури. 

За більш детальною інформацією, звертайтесь за контактами, вказаними на сайті. 

J&L Consulting