X
Tobaksgården 3
8700, Horsens, Denmark
+45 2947 1278
108 Stryiska Street
Lviv, 79004, Ukraine
+38 032 2970597
Tobaksgården 3
8700, Horsens, Denmark
+45 2947 1278
108 Stryiska Street
Lviv, 79004, Ukraine
+38 032 2970597

Новини

Набрав чинності Закон, яким вносяться ряд змін до процедури державної реєстрації прав на нерухоме майно та реєстрації бізнесу.

Сьогодні, 2 листопада, набрав чинності Закон України від 6 жовтня 2016 року № 1666-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності".

Даний Закон відомий ще під назвою «антирейдерський закон», який спрямований на захист українського бізнесу від рейдерських атак та забезпечення власників нерухомого майна додатковими гарантіями захисту.

Завдяки ухваленому в парламенті Закону за словами заступника Міністра юстиції України Павла Мороза перш за все посилюється кримінальна відповідальність не тільки державного реєстратора, а й замовника та виконавця рейдерського захоплення. Водночас, закон закриває схему незаконної реєстрації бізнесу та нерухомості на підставі підробленого рішення суду.

Основними змінами, які вносяться даним Законом до інших нормативно-правових актів України, зокрема, є:

1) До Закону про держреєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень

- Власники нерухомого майна отримають додаткові гарантії захисту. Закон передбачає зобов’язання  держреєстратора невідкладно повідомляти власнику об'єкта нерухомого майна, за яким подано заяву, про проведення відповідних реєстраційних дій;

- Збільшено з 30 до 60 днів термін оскарження рішень, дій чи бездіяльності державного реєстратора;

 2) До Закону про державну реєстрацію юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань:

- Зазнає змін принцип екстериторіальності, який дозволяв вносити зміни до статутних документів юридичної особи в будь-якій точці України, незалежно від місцязнаходження компанії. Згідно Закону державна реєстрація може проводитись лише в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя, крім державної реєстрації на підставі документів, поданих в електронній формі, що проводиться незалежно від місця знаходження юридичної чи фізичної особи в межах України.

- Відтепер нотаріальне посвідчення підписів голови, секретаря або учасників зборів товариств на протоколі та на установчих документах при внесенні змін обов'язкове. 

3) До  Закону про електронний цифровий підпис (ЄЦП):

- передбачається введення нової термінології - захищений носій особистих ключів. Державні реєстратори будуть зобов'язані використовувати тільки такі захищені носії особистих ключів. Це забезпечить захист записаних на нього даних від несанкціонованого доступу.

- ЄЦП буде надаватися виключно за особистої присутності підписантів, в тому числі посадових осіб підприємств (зокрема, директорів, головних бухгалтерів).

Закон повернутий з підписом від Президента 28 жовтня 2016 та опублікований 1 листопада 2016 року.

Відповідно до прикінцевих положень Закону, він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Ознайомитись із текстом Закону можна за посиланням: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1666-19/page

J&L Consulting