X
Tobaksgården 3
8700, Horsens, Denmark
+45 2947 1278
108 Stryiska Street
Lviv, 79004, Ukraine
+38 032 2970597
Tobaksgården 3
8700, Horsens, Denmark
+45 2947 1278
108 Stryiska Street
Lviv, 79004, Ukraine
+38 032 2970597

Новини

Законопроект № 4496 – великий крок до запровадження зовнішньоекономічних договорів в електронній формі. Залишається дочекатись підпису Президента.

03.11.2016 року ВРУ проголосувала законопроект № 4496, який докорінно може змінити роботу експортерів послуг, зокрема представників ІТ-сфери. Якщо даний проект закону буде підписаний Президентом України, то штучні бар'єри на шляху введення валютної виручки експортерами послуг (в переважній більшості ІТ сектор) будуть зняті. 

Законопроектом пропонується внести можливість укладення зовнішньоекономічного договору (контракту) в електронній формі. Відтак у разі експорту робіт (послуг), зовнішньоекономічний договір (контракт) може укладатися шляхом прийняття публічної пропозиції про угоду (оферти) або шляхом обміну електронними повідомленнями, або в інший спосіб, зокрема шляхом виставлення рахунку (інвойсу), у тому числі в електронному вигляді, за виконані роботи, надані послуги.

Зміни до статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність» передбачають, що первинні та зведені облікові документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі.

Одними з обов’язкових реквізитів цих документів передбачається встановити, крім особистого підпису, аналогу власноручного підпису, додатково електронний підпис або електронний цифровий підпис, а також електронний підпис одноразовим ідентифікатором.

Для операцій з експорту робіт (послуг) рахунок (інвойс), який містить передбачений абзацом сьомим цієї частини реквізит лише експортера, виступає первинним документом та є достатнім для підтвердження здійснення господарської операції.

При цьому, бізнес матиме змогу дуже швидко і легально укладати угоди, а банки матимуть змогу здійснювати ідентифікацію валютної виручки як такої, що отримана від експорту послуг.

Також, вноситься заборона банкам вимагати перекладу документів з англійської мови, яка повинна сприяти інтенсифікації укладенню угод резидентами, оскільки спроможності комерційних банків забезпечити переклад документів є набагато ширшими, ніж у представників малого та середнього підприємництва.

Визнання рахунку (інвойсу) первинним обліковим документом повинно спростити процедури ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності, а також демократизувати взаємовідносини бізнесу і фіскальних органів.

 

J&L Consulting