X
Tobaksgården 3
8700, Horsens, Denmark
+45 2947 1278
108 Stryiska Street
Lviv, 79004, Ukraine
+38 032 2970597
Tobaksgården 3
8700, Horsens, Denmark
+45 2947 1278
108 Stryiska Street
Lviv, 79004, Ukraine
+38 032 2970597

Новини

Рада прийнята Закон про дерегуляцію в агропромисловому комплексі України

8 грудня 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі»

"Законом скасовується або обмежується дія деяких дозвільних процедур та вимог у здійсненні господарської діяльності сільськогосподарських підприємств, а також обмежено повноваження окремих державних органів щодо функцій державного контролю", - повідомляє прес-служба парламенту.

Цим законом, зокрема:

· Скасовано необхідність отримання суб'єктами господарювання дозвільного документу – імпортного карантинного дозволу;

·  Уточнено термін «експлуатаційний дозвіл» в Законі України «Про дитяче харчування»;

·   Встановлено, що видача відповідних ветеринарних документів на корми з метою державного ветеринарно-санітарного контролю здійснюється виключно у таких випадках:

1.      за запитом особи, яка здійснює переміщення такого об'єкта державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду;

2.      якщо вимога про наявність відповідного ветеринарного документа передбачена у зовнішньоекономічним договором (контракті);

3.      якщо вимога про наявність відповідного ветеринарного документа передбачена законодавством держави-імпортера або надання такого документа вимагають компетентні органи держави-імпортера.

·  Врегульовано деякі питання пов’язані з племінною справою, виловом риби;

·  Встановлено перелік агрохімікатів, дозволених до ввезення на митну територію України, виробництва, торгівлі, застосування без їх державної реєстрації;

·   Змінено ст. 23 Кодексу законів про надра щодо права видобувати прісну воду для власних потреб, а саме:

«Землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати підземні води (крім мінеральних) для сільськогосподарських та інших виробничих, а також власних господарсько-побутових потреб, якщо вони є сільськогосподарськими товаровиробниками, частка сільськогосподарського товаровиробництва яких за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати корисні копалини місцевого значення і торф загальною глибиною розробки до двох метрів, а також підземні води (крім мінеральних) (крім виробництва фасованої питної води), за умови що обсяг видобування підземних вод із кожного з водозаборів не перевищує 300 кубічних метрів на добу».

"Завдяки прийняттю законопроекту відбудеться суттєве скорочення адміністративних витрат для аграріїв. Спрощення процедур реєстрації добрив дозволить суттєво знизити їх ціну в Україні, що підвищить рентабельність рослинництва. Окрім цього, скасування дозвільних процедур значно спростить вихід нових суб'єктів господарювання на ринок, збільшить рентабельність виробництва та знизить кінцеві ціни на продукти харчування. Також значно знизяться ризики корупції, пов'язані із видачею дозвільних документів. Внаслідок більш сприятливого регуляторного середовища покращиться інвестиційна привабливість АПК та позиція України в міжнародних рейтингах економічної свободи", - наголошується у пояснювальній записці.

Закон передано на підпис Президенту.

J&L Consulting